Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Jednak nim to zrobi, musi przygotować produkty niezbędne do kiszenia. I tu z pomocą przychodzą dzieci, którym np. obieranie, tarcie, czy  szatkowanie warzyw dostarcza wielu emocji. Zgodnie z tradycją kapustę ubijamy wałkiem lub depczemy nogami.

Oprócz kiszenia dzieci poznają inne sposoby konserwowania żywności. Będzie też okazja do upieczenia ciasta ze śliwkami. I to według przepisu prosto z piosenki. Po pracy związanej z przetworami, dzieci przygotowują „warzywne ogródki” do zakonserwowania w domu. W czasie posiłków na warsztatach następuje degustacja kiszonej kapusty oraz ciasta – na deser oczywiście.

Dane teleadresowe

Zamówienia prosimy składać telefonicznie:
tel. 511 782 618, 501 425 842
lub e-mail: wymyslypodlasem@wymyslypodlasem.pl

Terminy zajęć

2014. Wymysły Pod Lasem. Wszelkie prawa zastrzeżone.